Com afecta el teu caràcter, en la teva manera de liderar?
Quan parlem de lideratge, clima emocional i acompanyament de l’equip o de l'aula, el grau d’autoconeixement de la persona que lidera/acompanya és determinant. I aquest autoconeixement passa per entendre el propi caràcter: la manera de ser i de sentir que es va forjar en la infància per supervivència i adaptació.
Molts líders adquireixen les seves habilitats de manera intuïtiva i inconscient. No obstant això, aquest inconscient es nodreix de la biografia personal i professional de cadascú, i, per tant, del passat. Liderem des d’allò que vam aprendre i interioritzar en la infància, ja sigui imitant els models que ens van envoltar (mares, pares, educadors, primers caps) o fent justament el contrari per reacció. I, com que aquestes estratègies ens van servir per sobreviure, les repetim de manera automàtica sense preguntar-nos si encara ens resulten efectives en el nostre lideratge actual.
Emocions i trets caracterials en el lideratge
Cada persona viu les emocions de manera diferent segons el seu caràcter. Per a algunes, la fermesa i la seguretat són imprescindibles per liderar; per a d’altres, l’empatia i la proximitat. Hi ha qui evita el conflicte a tota costa i qui el busca com a mecanisme de validació. El que és clar és que cada tret caracterial acull unes emocions i en rebutja d’altres, i això té un impacte directe en la manera de gestionar un equip.
El problema sorgeix quan aquest ajust creatiu del passat es converteix en una limitació. Per exemple, si el nostre caràcter es va forjar en un entorn on calia ser autosuficient per sobreviure, podem tenir dificultats per delegar. Si, en canvi, vam aprendre que per agradar havíem de complaure els altres, pot ser que ens costi posar límits com a líders.
Símptomes d’un lideratge condicionat pel caràcter
Frustració per sentir que no aconsegueixes liderar amb autenticitat.
Enuig o tristesa davant del comportament de l’equip, per ser diferent del que esperes o necessites.
Queixes o reclams recurrents per part dels teus col·laboradors o col·legues.
Sentir manca de reconeixement.
Si et reconeixes en algun d’aquests símptomes, pot ser que el teu lideratge estigui sent guiat més pel passat que per les necessitats reals del present.
No es tracta de resoldre, sinó d’entendre i revisar
L’autoconeixement no és només un camí per “resoldre” temes pendents, sinó per comprendre millor el propi caràcter i revisar fins a quin punt els patrons que vam adoptar en la infància continuen sent eficients en el nostre dia a dia professional.
Iniciar (o continuar) un procés de coaching o de treball personal permet prendre consciència i transformar aquelles dinàmiques que ja no serveixen. No es tracta de renunciar al nostre caràcter, sinó d’ampliar la nostra flexibilitat i capacitat de resposta com a líders.
Els processos d’autoconeixement de líders en organitzacions tenen un gran impacte en els seus equips, elevant el nivell de compromís, autoresponsabilitat i eficàcia. Quan un líder es coneix a fons, lidera des d’un lloc més conscient, lliure i genuí, generant equips més sans i funcionals.